Granit Fonder

Granit Småbolag - Fortnox växer med molnbaserade tjänster

På ett år är Granit Småbolag upp 5,95 procent att jämföra med fondens index som stigit med 2,02 procent (2018-03-19) Ett av de bolag som bidragit till den goda utvecklingen är Fortnox. Aktien har en portföljvikt om 1,6 procent och har stigit med hela 47 procent senaste året.

Den före detta hedgefondfondförvaltaren Jim Cramer, som myntade begreppet FANG för bolagen Facebook, Amazon, Netflix och Google, myntade nyligen ett nytt begrepp i form av Cloud Kings. Cloud Kings består av Adobe, Salesforce.com, ServiceNow, Red Hat, VMware, Splunk och Workday och är enligt Cramer alla mjukvarubolag som är en del av moln-revolutionen. Dessa bolag transformerar hur kunder köper sina tjänster och migrerar dem till nya molnlösningar som ofta är licensbaserade. 

På detta tema lyfter vi idag fram det Växjö-baserade Fortnox som säljer moln- och webbaserad bokföringsmjukvara till svenska småföretag. Bolaget, som kallar sig för ”Småföretagens bästa vän”, har haft en mycket imponerande tillväxt och har på en relativt kort period byggt upp en kundbas på över 200 000 kunder.

Kunder

 

 

 

 

 

 

 

revenue

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolaget är partner och har avtal med alla större redovisningsbyråer i Sverige, vilka genom sin relation till småföretagen är en viktig försäljningskanal. Kunder vänder sig också direkt till Fortnox och tecknar abonnemang på hemsidan.Fortnox uppskattar att antalet småföretag i Sverige uppgår till cirka 780 000 och att penetrationen till molnbaserade lösningar uppgår till strax under 40 procent.

fortnox_logo

Bokföring och fakturering är de vanligaste tjänsterna som Fortnox tillhandahåller, men man har även ett stort antal tilläggsmoduler vilket exempelvis inkluderar lönesystem, lagerhantering och CRM. Även mer än 200 systemleverantörer är integrationspartners för att kunna erbjuda sina kunder ett ännu bredare erbjudande.

Väljer kunden att endast använda sig utav bokföringstjänsten kostar denna 99kr/månad och Fortnox har som strategi att växa antalet nya kunder i första hand innan de fokuserar på att öka försäljningen för tilläggsmoduler till befintliga kunder. Det finns med andra ord en hävstång, där vi bedömer att bolaget har goda möjligheter att öka den genomsnittliga intäkten per kund och månad, som vid årsskiftet uppgick till 123 kr.

Fortnox har även ett antal intressanta samarbeten med bland annat Handelsbanken, där kunden i Handelsbanken direkt på internetbanken kan använda Fortnox tjänster för bland annat bokföring, fakturering och lönehantering. Fortnox har även upprättat ett samarbete med Trygg Hansa, där syftet är att erbjuda företagsförsäkringar till sina kunder. Utöver detta satsar bolaget hårt på dotterbolaget Fortnox Finans där Fortnox kunder erbjuds fakturaköp och fakturabelåning vilket innebär att kunder kan sälja sina fakturor direkt i mjukvaran.