Granit Fonder

Granit Småbolag - Marknadsuppdatering

För att ge lite mer inblick i fondens förvaltning kommer vi framöver löpande att presentera dels innehav som vi tycker är extra intressanta och dels hur vi tänkt vid större portföljförändringar.

Fonden har haft en bra inledning på året, upp 1,71% i skrivande stund (per 2017-03-08) vilket kan jämföras med 0,17% för fondens jämförelseindex.

Ett av de bolag som bidragit till den goda utvecklingen är Fenix Outdoor. Aktien har en portföljvikt om 1,5 procent och har stigit med drygt 13 procent i år. Fenix Outdoor har funnits i Granit Småbolag i två år och de första aktierna köptes för runt 400 kr. Idag handlas aktien runt 1100 kr.

Omsättning- och vinstutvecklingen har varit mycket god, drivet av både organisk tillväxt men även förvärv, framförallt då man köpte tyska Globetrotter.

Graf Fenix Outdoor

Fenix Outdoor

Bolaget har som ambition att bli en ledande aktör inom utveckling och försäljning avFjallraven utrustning och kläder för fritidsaktiviteter. Koncernen har kommit en bra bit på väg, framförallt med det starkaste varumärket, Fjällräven.

I koncernen finns även varumärken som Tierra, Primus och sedan några år tillbaka tyska Hanwag. Förutom de starka varumärkena består koncernen av en retail-division i form av butikskedjorna Naturkompaniet och dess tyska motsvarighet, Globetrotter.

Framförallt är det dock Fjällräven som är motorn i Fenix Outdoor. Fram till nu har det varit produktgruppen ryggsäckar, där klassikern ”Kånken” ingår, som stått för den största tillväxten. Även andra produktgrupper växer starkt och det speciellt på marknader som Nordamerika, Kina och Sydkorea. 

På viktiga marknader, så som Nordamerika, Europa och även i Hong Kong etablerar nu Fjällräven egna Flagship Stores och tar upp kampen med de riktiga giganterna, The North Face och Patagonia.

Vi tror fortfarande på Fenix Outdoor även om konkurrensen och modekänsligheten inom kläder och fritidsutrustning är hög.  Fenix Outdoor omsatte förra året drygt 5,4 miljarder kronor vilket kan jämföras med The North Face omsättning på dryga 20 miljarder kronor.